Εγκατάσταση των εργαλείων

Στο προηγούμενο μάθημα περιγράψαμε περιληπτικά τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσει κάποιος να κατασκευάζει τη δική του σελίδα. Είδαμε ότι κάποια από αυτά, όπως text editors και web browsers, είναι ήδη εγκατεστημένοι στους υπολογιστές μας αλλά αυτό δε μας εμποδίζει να εγκαταστήσουμε και χρησιμοποιήσουμε άλλα αντίστοιχα προγράμματα που τα θεωρούμε πιο εύχρηστα για την υλοποίηση της δουλειάς μας.

Εκτός, όμως, από τους text editors και web browsers, είναι απαραίτητο να έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας έναν web server, ένα σύστημα διαχείρισης βάσεως δεδομένων (στην περίπτωσή μας την MySQL) για να έχουμε δυναμικό περιεχόμενο και την PHP, εφόσον βέβαια προγραμματίσουμε στη συγκεκριμένη γλώσσα.

Τα τρία παραπάνω μπορούν να εγκατασταθούν το κάθε ένα ξεχωριστά, ωστόσο υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες περιλαμβάνουν και τα τρία μαζί σε ένα πακέτο εγκατάστασης για διευκόλυνση του προγραμματιστή. Μία από τις εφαρμογές αυτές είναι το WAMP (Windows – Apache – MySQL – PHP). Υπάρχει αντίστοιχη έκδοση LAMP που είναι για Linux, καθώς και MAMP που είναι για Mac OS. Υπάρχει ακόμα το XAMPP για κάθε ένα λειτουργικό από τα τρία. Εμείς θα γράψουμε οδηγίες για το XAMPP.

 

Οδηγίες εγκατάστασης XAMPP για windows
Ανοίγουμε στο browser μας τη σελίδα http://www.apachefriends.org/en/xampp.html όπου υπάρχουν οι εκδόσεις για κάθε λειτουργικό. Κάνουμε κλικ στην επιλογή XAMPP for Windows και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο XAMPP κάτω από τον τίτλο Download. Η σελίδα μας κατευθύνει σε διάφορες μορφές του προγράμματος εγκατάστασης. Επιλέγουμε το Installer και σε λίγα δευτερόλεπτα ξεκινάει το download. Μετά το download, εκτελούμε τον installer και επιλέγουμε κατάλογο εγκατάστασης.

Λίγο πριν την έναρξη εγκατάστασης του XAMPP
Λίγο πριν την έναρξη εγκατάστασης του XAMPP

 

Δυνατότητα εκτέλεσης των Apache, MySQL, FileZilla ως υπηρεσίες του συστήματος
Δυνατότητα εκτέλεσης των Apache, MySQL, FileZilla ως υπηρεσίες του συστήματος

Στη συνέχεια ο χρήστης επιλέγει αν θέλει να υπάρχει εικονίδιο συντόμευσης στην επιφάνεια εργασίας. Επίσης, μπορεί να επιλέξει αν θέλει ο Apache, η MySQL ή / και το FileZilla να εκτελούνται ως υπηρεσίες του λειτουργικού συστήματος. Για περισσότερες διευκρινήσεις, υπάρχει αντίστοιχος σύνδεσμος με συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, το XAMPP θα βρίσκεται στο μενού Έναρξη | Προγράμματα | XAMPP. Χρησιμοποιώντας το control panel του XAMPP μπορούμε να καθορίσουμε ποιες υπηρεσίες επιθυμούμε να είναι ενεργές.

Το control panel του XAMPP
Το control panel του XAMPP

Τα στοιχεία που θέλουμε να τρέχουν είναι ο web server και το σύστημα βάσεως δεδομένων. Επομένως, επιλέγουμε το Start στον Apache και στη MySQL. Η PHP έχει εγκατασταθεί ήδη μέσω του XAMPP και απομένει να δούμε αν είναι ενεργός ο web server για να επιβεβαιώσουμε ότι εκτελείται και η PHP. Ανοίγουμε τη σελίδα http://localhost (ή http://127.0.0.1) και αν όλα λειτουργούν σωστά, το XAMPP θα ζητήσει επιλογή γλώσσας και θα εμφανίσει την παρακάτω οθόνη.

Εμφάνιση του XAMPP στην τοποθεσία http://localhost
Εμφάνιση του XAMPP στην τοποθεσία http://localhost

Όπως φαίνεται και από το παραπάνω μήνυμα, ο Apache είναι ενεργός. Στην αριστερή στήλη υπάρχουν διάφορες επιλογές που παρέχει το XAMPP. Επιλέγοντας το status, βλέπουμε πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που λειτουργούν ή όχι.

Πληροφορίες για τις υπηρεσίες που είναι ενεργές
Πληροφορίες για τις υπηρεσίες που είναι ενεργές

Μας ενδιαφέρει να είναι ενεργοποιημένη η MySQL και η PHP. Η υπηρεσία FTP είναι απαραίτητη στην περίπτωση που ο server φιλοξενίας της ιστοσελίδας είναι απομακρυσμένος και θέλουμε να μεταφέρουμε τα αρχεία. Τα υπόλοιπα δε θα μας απασχολήσουν στο μάθημα. Στην αριστερή στήλη υπάρχουν, επίσης, επιλογές που προβάλουν πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του server γενικότερα (Security), σύνδεσμοι με την τεκμηρίωση (Documentation) των Apache, PHP, MySQL κ.λ.π. Επιπρόσθετα, υπάρχουν κάποια παραδείγματα (Demos) που έχουν στηθεί σε XAMPP, όπως μία τηλεφωνική ατζέντα, ένα guest book και μία συλλογή με cd που κάνει χρήση της MySQL. Τέλος, υπάρχουν τα εργαλεία phpMyAdmin και webalizer. Το πρώτο θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα αφaού αποτελεί ένα γραφικό περιβάλλον διαχείρισης των βάσεων δεδομένων. Το δεύτερο προβάλλει στατιστικά που αφορούν την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων.

 

Οδηγίες εγκατάστασης XAMPP σε Linux Ubuntu
Ανοίγουμε στο browser μας τη σελίδα http://www.apachefriends.org/en/xampp.html και επιλέγουμε το σύνδεσμο XAMPP for Linux. Το πρώτο βήμα είναι να κατεβάσουμε το πρόγραμμα εγκατάστασης (Step 1: Download).

Το επόμενο βήμα είναι η εξαγωγή του αρχείου που κατεβάσαμε. Ανοίγουμε ένα terminal, μεταφερόμαστε με την εντολή cd στον κατάλογο που κατεβάσαμε το XAMPP (π.χ. cd Downloads) και πληκτρολογούμε:

sudo tar xvfz xampp-linux-1.7.7.tar.gz -C /opt

Γράφουμε τον κωδικό διαχειριστή και τα αρχεία του XAMPP εξάγονται στο φάκελο /opt. Για να ξεκινήσουμε το XAMPP πληκτρολογούμε:

sudo /opt/lampp/lampp start

και αν όλα έχουν γίνει σωστά, θα εμφανιστεί το ανάλογο μήνυμα.

Εκκίνηση του XAMPP σε περιβάλλον Linux Ubuntu
Εκκίνηση του XAMPP σε περιβάλλον Linux Ubuntu

Οδηγίες εγκατάστασης XAMPP σε Mac OS
Ανοίγουμε στο browser μας τη σελίδα http://www.apachefriends.org/en/xampp.html και επιλέγουμε το σύνδεσμο XAMPP for Mac OS X. Πηγαίνουμε στο πρώτο βήμα και κατεβάζουμε το αρχείο dmg της εγκατάστασης.

Ανοίγουμε το αρχείο εγκατάστασης, ανοίγουμε το finder και σέρνουμε το εικονίδιο του XAMPP πάνω από το εικονίδιο των Applications.

Εγκατάσταση του XAMPP σε Mac OS
Εγκατάσταση του XAMPP σε Mac OS

Μετά την εγκατάσταση, ανοίγουμε το XAMPP και κάνουμε κλικ στο Apache και στο MySQL. Το FTP το ανοίγουμε σε περίπτωση που η ιστοσελίδα βρίσκεται σε απομακρυσμένο server.

Εκκίνηση του Apache και της MySQL
Εκκίνηση του Apache και της MySQL

Ανοίγοντας σε έναν browser τη σελίδα http://localhost, θα πρέπει η οθόνη μας να έχει την παρακάτω μορφή:

Ο XAMPP έχει εγκατασταθεί με επιτυχία
Ο XAMPP έχει εγκατασταθεί με επιτυχία