Γενικές οδηγίες

Σε κάθε λειτουργικό σύστημα, μέσα στο φάκελο του XAMPP υπάρχει ο κατάλογος 'htdocs'. Στον κατάλογο εκείνο, μπορεί να αποθηκεύσει κανείς τα αρχεία της ιστοσελίδας του ή να δημιουργήσει υποκαταλόγους. Τα αρχεία με τον κώδικα θα πρέπει να έχουν κατάληξη .html αν ΔΕΝ περιέχουν κώδικα PHP ή κατάληξη .php αν περιλαμβάνουν εντολές της PHP. Φυσικά, μπορούν να υπάρχουν μέσα εικόνες, αρχεία flash, αρχεία word ή powerpoint για download κ.ο.κ.

Έστω ότι θέλουμε να κατασκευάσουμε μία ιστοσελίδα η οποία να είναι προσβάσιμη από την τοποθεσία http://localhost/test. Πληκτρολογώντας στον browser http://localhost/test, ο web server δε βρίσκει κατάλογο με την ανάλογη ονομασία και επιστρέφει μήνυμα λάθους.

Η σελίδα δεν υπάρχει
Η σελίδα δεν υπάρχει

Δημιουργούμε έναν κατάλογο με την ονομασία test μέσα στο htdocs και ανανεώνουμε τη σελίδα στο browser.

Η εμφάνιση της σελίδας με τη δημιουργία του καταλόγου test
Η εμφάνιση της σελίδας με τη δημιουργία του καταλόγου test

Κάνοντας κλικ στο Parent Directory, μεταφερόμαστε στον κατάλογο γονέα του test, που είναι το root (ρίζα) του XAMPP. Αν βάλουμε κάποια αρχεία μέσα στον κατάλογο test και ανανεώσουμε τη σελίδα, τα βλέπουμε στη λίστα κάτω από το Parent Directory.

Εμφάνιση των αρχείων στον κατάλογο test
Εμφάνιση των αρχείων στον κατάλογο test

Αν κάνουμε κλικ στο description.doc, θα κατεβάσουμε το αντίστοιχο αρχείο. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν πληκτρολογήσουμε http://localhost/test/description.doc.

Στην πραγματικότητα, όμως, δε θέλουμε να εμφανίζονται όλα τα αρχεία της ιστοσελίδας σε μία λίστα αλλά να προβάλλεται η ιστοσελίδα με τον τρόπο που θέλουμε και ο χρήστης να περιηγείταισε αυτή επιλέγοντας να δει την ανάλογη πληροφορία. Όταν ο χρήστης πληκτρολογήσει το http://localhost/test, ο Apache αναζητά στον κατάλογο test ένα προκαθορισμένο αρχείο που θα αναλάβει την παρουσίαση της ιστοσελίδας. Το αρχείο αυτό πρέπει να έχει την ονομασία index.html (ή index.php αν γράφουμε και κομμάτια PHP).

Για να δημιουργήσουμε ένα αρχείο html ανοίγουμε τον text editor. Έστω ότι γράφουμε την παρακάτω γραμμή:

Hello world!

Αποθηκεύουμε το κείμενο στο αρχείο index.html μέσα στον κατάλογο test. Πληκτρολογώντας στο browser http://localhost/test ο Apache προβάλλει αυτόματα το index.html σαν να είχαμε γράψει http://localhost/test/index.html.

Προβολή του index.html
Προβολή του index.html

Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε αρχεία html ή php και τα προβάλλουμε στον browser.