Συναρτήσεις

Με τη βοήθεια των συναρτήσεων, μπορούμε να εκτελούμε το ίδιο κομμάτι κώδικα σε διάφορα σημεία της σελίδας χωρίς να απαιτείται να το γράφουμε κάθε φορά. Η γενική μορφή μιας συνάρτησης είναι η εξής:

function test (parameter1, parameter2, ...)
{
    // εκτέλεση κώδικα
} // end function

Η δήλωση παραμέτρων (δηλαδή μεταβλητών) μέσα στις παρενθέσεις είναι προαιρετική.

 

Παράδειγμα 1 – χωρίς παραμέτρους

<?php
    function test ()
    {
        echo "Μία απλή συνάρτηση.";
    } // end function

    test (); // Εκτέλεση της συνάρτησης
?>

Δημιουργούμε τη συνάρτηση με όνομα test, η οποία δε δέχεται παραμέτρους. Για να την καλέσουμε, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε το όνομα της και τις παρενθέσεις. Τότε στην οθόνη θα εκτυπωθεί το μήνυμα:

Μία απλή συνάρτηση.


Παράδειγμα 2 – χρήση παραμέτρων

<?php
    function add ( $x, $y )
    {
        echo $x + $y;
    } // end function

    add ( 5, 3 );
?>

Δηλώνουμε ότι η συνάρτηση add δέχεται δύο παραμέτρους. Αν κατά την κλήση της συνάρτησης, βάλουμε λιγότερα ορίσματα στις παραμέτρους, η PHP θα μας επιστρέψει λάθος. Στο παραπάνω παράδειγμα καλούμε τη συνάρτηση add με ορίσματα 5 και 3 και τυπώνεται στην οθόνη το 8.


Παράδειγμα 3 – χρήση της return
Πολλές φορές είναι χρήσιμο κατά την κλήση μιας συνάρτησης να μας επιστραφεί μία τιμή την οποία θα χρησιμοποιήσουμε και σε άλλα σημεία του κώδικα. Π.χ.:

<?php
    function add ( $x, $y )
    {
        return $x + $y;
    } // end function

    $a = 2;
    $b = 5;

    $result = add ( $a, $b );

    echo $result;
?>

Στο παράδειγμα αυτό, περνάμε σαν ορίσματα στην κλήση της add τις μεταβλητές $a και $b (δηλαδή τις τιμές τους). Παρατηρούμε ότι η συνάρτηση add κάνει χρήση της return και επιστρέφει το αποτέλεσμα της πρόσθεσης των ορισμάτων της. Με αυτό τον τρόπο, με την εντολή $result = add ( $a, $b ), το αποτέλεσμα που επιστρέφει η συνάρτηση add καταχωρείται στη μεταβλητή $result και στη συνέχεια την τυπώνουμε στην οθόνη με τη βοήθεια της echo. Επομένως, η τιμή της μεταβλητής $result μπορεί να μας ακολουθεί σε οποιοδήποτε σημείο του κώδικα και να είναι προσβάσιμη χωρίς να απαιτείται κάθε φορά να εκτελούμε τη συνάρτηση add.